Rijmaran motorhome en caravan

Een mobilhome huren en wegwezen

De motorhome heeft een mooie stek veroverd in de reiswereld. Vooral met jonge kinderen is die manier van kamperen een aanrader, al was het maar voor de vrijheid waarover je beschikt. Want met een camper kan je overal gaan en staan, van Argentinië tot Zwevezele. Wij zetten alle do’s en don’ts op een rijtje.

Eens een camper, altijd een camper

Het duurt niet lang of je ontdekt de vele voordelen. Eigenlijk neem je je eigen huis mee op reis. Daarnaast is het fijn dat je zo snel of traag kunt reizen als je wil.  

Dicht bij moeder natuur

Meestal logeer je ook heel dicht bij de ongerepte natuur. Tegelijk beschik je soms over een stopcontact met elektriciteit zodat je je eigen potje kunt koken, een douche nemen of ’s avonds de batterijen van je camera opladen.

Kamperen met de kids

Wie met zijn kinderen op reis gaat, zal snel merken dat zeker kids zich prima thuis voelen in een zwerfauto. Niet alleen hebben ze het gevoel van voortdurend onderweg zijn, door het feit dat je kids tijdens het rijden zelf hun tijd in de camper kunnen doorbrengen behoren vervelende autoritten voorgoed tot het verleden.

A way of life

Met een camper op reis gaan kan dezer dagen haast overal. De topbestemmingen in Europa zijn Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Ook de Noorse fjorden blijven een tot de verbeelding sprekende camperbestemming.

Verder van huis, in de uitgestrekte landschappen en vele nationale parken van de Verenigde Staten en Canada, is een camper de beste manier om het wonderlijke natuurschoon en de lange afstanden optimaal tot hun recht te laten komen.

In de Verenigde Staten is de camper zelfs een way of life. Veel mensen beschouwen het als een tweede thuis, en brengen er al hun weekends in door. Daarom beschikken de meeste campings er ook over draadloos internet.

Huren of kopen?

In tegenstelling tot pakweg een jaar of twintig geleden hoef je niet per se meteen een camper te kopen. En gelukkig maar. Bovendien moet je eerst wel een paar keer uitproberen of deze reisformule je bevalt, in Europa of op een ander continent. 

Welk model huren?

Stel jezelf maar één vraag: met hoeveel mensen wil je op vakantie? Dat zal het aantal slaapplaatsen, de grootte van het interieur en dus het model van je motorhome bepalen. Vergeet ook niet dat je dicht op elkaar leeft met je reisgezellen, en dus een groter gekozen model niet te versmaden is. 

Speciaal rijbewijs?

Voor een motorhome met een maximaal toegelaten gewicht van 3,5 ton volstaat een rijbewijs B. Ligt het gewicht hoger, dan moet je over een rijbewijs C beschikken. De wegcode voor motorhomes is net dezelfde als die voor een auto. 

Is kamperen gratis?

In ons land, Duitsland, Luxemburg en Nederland is wildkamperen verboden - en daar valt overnachten in je camper langs de kant van de weg ook onder. Je kunt wel terecht op tal van gratis staanplaatsen.

In Noorwegen, Zweden en Finland is het officieel toegestaan om overal met je camper een plekje te zoeken, zelfs op privéterrein - ‘allemansrecht’ heet dat in juridische termen. Je moet wel steeds de toestemming vragen van de eigenaar.

In Engeland, nog zo’n schitterende regio voor motorhomes, is wildkamperen aan een aantal strikte regels gebonden.

In het zuiden van Frankrijk - de Provence en de Côte d’Azur - treedt men streng op tegen wie overnacht in zijn zwerfauto buiten campings of staanplaatsen. Een overzicht van de reglementering in Europa vind je in gespecialiseerde campergidsen.

Bron: hln.be

- Monnikenwerve 135 / 01 - B-8000 Brugge - Tel. +32 (0)50 31 17 92 - Fax. +32 (0)50 31 45 24 - Website by Lodestar | Privacy policy