Neen. Zolang de motorhome een maximaal toegestaan gewicht heeft van 3500 Kg of minder is het rijbewijs B voldoende. Boven de 3500Kg is het rijbewijs C wel nodig.
Volledige informatie over het rijbewijzen, het praktijkexamen en de rijopleiding vindt u op www.goca.be.
Welke aanhangwagen u mag trekken, wordt bepaald door het gelijkvormigheidsattest van uw auto. Dit attest vermeldt de Maximale Toegelaten Massa (MTM) die u mag trekken. Hierbij wordt het onderscheid gemaakt tussen een aanhangwagen mét of zonder rem.
Heeft u een rijbewijs B, dan mag u een aanhangwagen met MTM 750 kg trekken. Het gewicht van de wagen, de aanhangwagen en de lading samen mag niet meer dan 3500 kg bedragen.
Heeft u een rijbewijs BE, dan mag u een aanhangwagen of oplegger van maximum 3500 kg trekken, als het gelijkvormigheidsattest van uw wagen dit toelaat tenminste.
Het totale gewicht van de combinatie motorvoertuig en aanhanger is in dit geval niet beperkt tot 3500 kg. De enige begrenzing is dat het trekkende voertuig geen maximum massa heeft hoger dan 3500 kg. Als dit wel zo is, moet u een rijbewijs C (of CE) kunnen voorleggen.
Rijbewijs B+E is vereist voor samenstellen van voertuigen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van ten hoogste 3.500 Kg.
Indien je wilt rijden met een aanhangwagen met een MTM hoger dan 3.500 Kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer bedraagt dan 12.000 Kg, dan dien je in het bezit te zijn van rijbewijs C1+E.
Het is het erg belangrijk om erachter te komen hoeveel gewicht je auto mag trekken. Dit staat aangegeven op het kentekenbewijs van de auto. Ga uit van het geremde trekgewicht, aangezien bijna alle caravans geremd zijn. Het gewicht van de caravan mag niet hoger zijn dan het trekgewicht van de auto.
Bij interieur indelingen zijn er verschillende mogelijkheden: wil je een vast bed, een frans bed, enkele bedden of misschien een stapelbed voor de kinderen? Wil je een treinzitje of een rondzit? Je kunt de caravan precies zo krijgen zoals jij het wilt!
Ieder merk heeft zijn eigen interieur-afwerking. Kiezen volgens je eigen smaak is de boodschap.
Ben je met z’n tweeën, dan zou je sneller voor een wat kleinere caravan kiezen dan wanneer je bijvoorbeeld met 2 kinderen op vakantie gaat. Bekijk verschillende formaten en bepaal zo welke grootte voor jou geschikt is.
Met een rijbewijs B kan je tot 3,5 ton vervoeren. Normaalgezien is dit voldoende voor een mobilhome.
Verkies je een zwaarder model dan moet je een rijbewijs C hebben. Hou hierbij wel rekening dat je een zwaardere mobilhome (met rijbewijs C) moeilijker zal kunnen verkopen nadien.
Vergelijk het gewicht van de motorhome met het aantal pk’s van de motor. Het aantal kg per pk is bepalend voor de snelheid en de vlotheid waarmee je kan rijden. De meeste modellen hebben waarden tussen 20 en 40 kg per pk.
Toilet-sanitair kan met een cassette (ongeveer 17 liter), of een tank (meestal 80-120 liter). Het is eenvoudiger een cassette te ledigen.
Wil je je mobilhome gebruiken in de winter, hou dan rekening met de isolatie van de wand en de vloer van de mobilhome maar ook van het toilet en het waterreservoir.
De helft van de mensen hebben een mobilhome van ongeveer 7 meter. Langer betekent meestal ook zwaarder en dus moet je een rijbewijs C hebben.
Kortere modellen zijn voor de liefhebbers voor wie het parkeren in de stad een voorkeur is.
Deze verhouding is belangrijk voor de stabiliteit van de mobilhome bij het rijden.
De lengte van de mobilhome mag niet meer zijn dan 1,75 keer de wielbasis. Is de wielbasis bvb 4 meter, dan mag de mobilhome 7m lang zijn.
Bij dubbele banden of meerdere assen telt deze verhouding niet.
Je mag staan op elke plaats waar een wagen mag parkeren of stilstaan behalve wanneer een verkeersbord aangeeft dat het verboden is voor campers.
Meestal zijn er ook plaatsen speciaal voorzien voor campers. Deze plaatsen gaan van een eenvoudige staanplaats tot plaatsen waarbij een vrij uitgebreide dienstverlening aanwezig is zoals drinkwaterinname, lozen afvalwater, toiletten, …
De belasting is vastgesteld op € 21,27 per 500 kg MTM (Maximaal Toegelaten Massa) voor motorhomes met een MTM van minder dan 3500 kg. Voor een camper met een MTM van 3500 kg betekent dit net geen € 150 per jaar. BIV (Belasting op inverkeerstelling) is niet van toepassing voor motorhomes.
Om uw nieuwe motorhome in te schrijven moet u in het bezit zijn van het "roze" inschrijvingsdocument en het douanevignet "705" correct hebben ingevuld. Met dit document moet u naar uw verzekeringsmakelaar, die kan de motorhome onmiddellijk online inschrijven.
Het laadvermogen van een motorhome is het gewicht dat je extra mag bijladen bovenop het reisklare gewicht van de motorhome.
Het reisklare gewicht is het leeggewicht van uw motorhome, inclusief alle vaste accessoires en alle tanks (water, diesel, gas) voor 90% gevuld. De Europese wetgeving rekent hierbij ook een bestuurder van 75 kg mee.